FPV systeem op mijn quadcopter

Door Mielmania op zondag 15 mei 2016 20:34 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 3.334

Let op, lang verhaal, veel plaatjes. :)

Zoals hier beschreven heb ik teveel projecten niet afgemaakt en moet dat in 2016 maar eens afgelopen zijn. Een van de projecten is een fpv mogelijkheid op mijn quadcopter te bouwen. Met gepaste trots:

Geschiedenis
Eerst een stukje geschiedenis; sinds kind ben ik al fan van radiografisch bestuurbare producten. Met mijn vader heb ik geprobeerd een paar vliegtuigen te bouwen en een boot, maar ůf het stortte neer ůf het zonk... Dromen doe je toch en een quadcopter wilde ik zeer graag hebben. Helemaal toen ik een aantal jaren geleden er achter kwam dat First Person View vliegen ook een vlucht nam (pun inten), was ik gelijk wild enthousiast. Inmiddels hoeft deze hobby ook geen duizenden euro's meer te kosten (thx China!) en heb je voor een paar honderd euro al een redelijke quadcopter en fpv set.

http://i.imgur.com/BZWwGxFl.jpg

Dit is mijn Cheerson CX-20. Dit is een betaalbaar alternatief voor de DJI Phantom lijn. De prijs is tegenwoordig zelfs al onder de 200 euro gedoken en daarvoor krijg je veel waar voor je geld. Heb em zelf gekocht bij Banggood. Enkele bijzonderheden:

- Arducopter (arduino based controller) dus je kan gps coordinaten invoeren en die vliegt ie dan af.
- GPS (nodig voor hierboven , maar zorgt er voor dat quad op 1 plek kan blijven)
- RTH (return to home) functie, als de verbinding wegvalt, vliegt ie terug naar de laatste plek).
- Mogelijkheid om iets te dragen, zelfs een video gimbal en een Go pro (kloon).

De groene banden die je ziet zijn om er voor te zorgen dat als ik een camera er aan bevestig die niet de grond raakt, daarnaast land hij door de banden wat stabieler. Is eigenlijk bedoeld voor kleine kinderen in zwembaden. Funfact: heten in Amerika "Pool Noodle".

Ik wilde al graag een FPV systeem op deze quad hebben. Initieel omdat ik het gaaf vond, maar toen ik laatst een stukje ging vliegen kwam ik er achter dat bij veel zon en vanaf een 50 meter hoogte ik helemaal niet meer zag wat voor en achter was.

Ik had al een paar keer zitten kijken naar FPV systemen, maar de officiŽle Cheerson FPV kit kost 140 euro. Dat zal dan wel kwaliteit zijn, maar dat vond ik gezien de prijs van de quad zelf nogal fors. Het liefst had ik een FPV bril gewild, maar omdat die ook vrij prijzig zijn en ik zelf een bril draag, viel die keuze helaas af.

Echter was er op Aliexpress er ineens deze kit:
http://i.imgur.com/kwM30c5l.jpg

Het leek mij erg plug and play en dat sprak mij aan, want moeilijke projecten heb ik genoeg. Ik zit met een paar CX20 enthousiastelingen in een Whatsapp groep en een van die jongens rade de 600mw kit met de bijgevoegde "leaf" antenne. Ook was het nog een goed scherm mťt zonnescherm en was het aan te sluiten op een bestaande batterij. DŠt allemaal voor 60! euro. Gelijk besteld.

Bestellingen uit China duren altijd lang, dus ik had alvast wat benodigdheden aangekocht.
http://i.imgur.com/JPxuEJRl.jpg

En toen was de kit eindelijk binnen. Flink ingedeukte doos, maar alles was gelukkig heel:
http://i.imgur.com/SYaTLQal.jpg

De extreem summiere handleidingen waren meer lachwekkend dan informatief dus ik besloot gelijk te beginnen met de eerste puzzel: het bevestigingsframe van het scherm aan de zender. Ik heb normaal een hekel aan puzzelen maar dit leek me wel een leuke.
http://i.imgur.com/9oj1qB8l.jpg
http://i.imgur.com/T0MT6K1l.jpg

Dit was het moment dat ik weer wist waarom ik niet van puzzels houdt. Maar na een beetje spieke snapte ik het idee:
http://i.imgur.com/rXRxHYMl.jpg

Echter was er om het scherm aan het frame te bevestigen 1 grote schroef geleverd die voor een probleem ging zorgen. (Zie de schroef op vorige afbeelding in het carbon frame).
http://i.imgur.com/TjbSBKgl.jpg
http://i.imgur.com/ymGuiIbl.jpg

Als ik die schroef er goed in zou draaien, dan ging dat smd weerstandje het echt niet leuk vinden.
Ook was de locatie van het frame sub optimaal:
http://i.imgur.com/TbMNF2hl.jpg

Deze locatie leek mij veel beter:
http://i.imgur.com/DQfmhWul.jpg

Dus wat doe je als tweaker? Juist je duikt je troep-laatjes in opzoek naar die ene Macgyver oplossing. En ik heb dan wel geen geld, maar spullen, die heb ik zeker!

http://i.imgur.com/nuxgnCcl.jpg
http://i.imgur.com/k6WfVZGl.jpg

Tja dat past niet, dus de Proxxon maar weer eens aangeslingerd:
http://i.imgur.com/cS7m9mPl.jpg

Ha!
http://i.imgur.com/q5vwA5Jl.jpg
http://i.imgur.com/jOb3m7Ol.jpg

Het begon ook al ergens op te lijken:
http://i.imgur.com/Dx5htfJl.jpg

De originele bout en mijn oplossing:
http://i.imgur.com/JUcm8fBl.jpg

http://i.imgur.com/5JdWiwol.jpg

Ik had eerst bedacht dat zowel de ontvanger als de batterij aan het scherm bevestigd moesten worden, maar gezien de niet fantastische bevestiging, leek de batterij te veel van het goede.
http://i.imgur.com/tGZuiY7l.jpg?1

Eerst maar eens de kit uitproberen, voordat ik oplossingen verzin voor iets dat niet eens werkt. En daar was al weer probleem/puzzel nummer twee. De drone heeft namelijk heel netjes 2x 12v uitgangen aan de onderkant maar daar was geen juist stekkertje van bijgeleverd.
http://i.imgur.com/D2Ui8lUl.jpg

Gelukkig had ik mijn troep la achter de hand en ook daar lag het juiste stekkertje in.
http://i.imgur.com/GitfQaul.jpg
http://i.imgur.com/FxG3HXal.jpg

Alles aangesloten, wat redelijk makkelijk ging en de kanalen allebei op 32 gezet.
http://i.imgur.com/dnieSaJl.jpg
http://i.imgur.com/c04NTp6l.jpg

En toen: ruis.... Ik wilde eerst gaan vloeken maar toen moest ik lachen. De oplettende lezer/kijker spot de fout! Na de fout opgelost te hebben, BEELD!!! :D
http://i.imgur.com/0hUQsDhl.jpg

Kleuren zijn wel redelijk funky te noemen. Mijn vriendin bijvoorbeeld heeft donker haar en opzich niet paars...
http://i.imgur.com/am9lluel.jpg?1

Ik verdenk de chinavriend Ali er dan ook van dat het een niet al te beste VTL800 camera is (als het er Łberhaupt al een is). Maar goed, wat wil je voor 60 euro. Ook heel waus, is dat de camera je aderen veel beter laat zien. Ik kreeg het niet goed op de foto, maar het is wel een beetje spooky.

Toen de boel maar eens bevestigen. Ik ben van plan om alles met plakklittenband te doen, en voor de zekerheid alles nog even met secondenlijm te verzekeren.
http://i.imgur.com/FLzuxhYl.jpg

Hier kan je goed zien dat er nog wat ruimte is voor ventilatie, mocht de boel heet worden.
http://i.imgur.com/1vZmUZxl.jpg

De batterij heeft inmiddels ook een plekje gevonden, voor het zwaartepunt wil ik de batterij eigenlijk onderin me zender hebben, maar dan moet ik nog wat elektronica voor kopen. Dit zodat de video ontvanger, het scherm ťn de zender zelf allemaal op dezelfde batterij kunnen.
http://i.imgur.com/VYczKSKl.jpg

En dit begint al ergens op te lijken:
http://i.imgur.com/zUwZYhAl.jpg
http://i.imgur.com/xi7MW7Vl.jpg

Blijft grappig:
http://i.imgur.com/DpGrmFhl.jpg

En toen kwam een nieuwe uitdaging, hoe bevestig je de camera op de quad op een goeie plek. En de secondenlijm wilde niet plakken aan de "Pool Noodel". Ik kreeg van de oplossing van deze FPV forum gebruiker inspiratie.
Ik wilde een mogelijkheid om de camera makkelijk los te halen en bijvoorbeeld in een andere hoek kunnen plaatsen. Ook hier kwam een stukje "Pool Noodle" van pas.
http://i.imgur.com/6VBSRICl.jpg
http://i.imgur.com/Ay9qhJGl.jpg

De achterkant van de camera, gemaakt uit een stukje plastic van een druivenbakje.
http://i.imgur.com/FNKpPTWl.jpg
http://i.imgur.com/MyvCB5El.jpg
http://i.imgur.com/Y3qHKxZl.jpg

Denk dat hij nu ook in een redelijk hoek zich bevind, moeten we uittesten. (Let ook even op de haarkleur van mijn vriendin op de achtergrond.)
http://i.imgur.com/fyHbN7Ml.jpg
http://i.imgur.com/EWCoExBl.jpg

En toen de video zender.
http://i.imgur.com/qtuKoxpl.jpg
http://i.imgur.com/ydLNurMl.jpg

De boel ook nog even netjes weggewerkt.
http://i.imgur.com/wLe72N3l.jpg

Ik twijfelde eerst wel over of mijn klittenband bevestigingen sterk genoeg zouden zijn. Echter heb ik het geprobeerd en kan ik de quad optillen aan zowel de video zender als de camera. Gezien hun gewicht van 21 en 11 gram leek me dit voldoende.

En toen was het klaar!
http://i.imgur.com/9YNQoVvl.jpg

Ik ben stiekem best trots dat het allemaal in een middag gelukt is, en kan dan ook niet wachten om de quad weer te gebruiken.

Mocht je vragen hebben, stel ze gerust!

Volgende: Kofferslot "hacken" 04-'16 Kofferslot "hacken"

Reacties


Door Tweakers user Audipower, zondag 15 mei 2016 22:12

Mooi werk! :) (Y)

Door Tweakers user i-chat, zondag 15 mei 2016 22:37

zoiets klinkt best leuk maar ik zou in zo'n geval toch graag een leuke 25000mah powerbank oid meenemen naast een gopro (clone) een en een fpv-systeem, maar ik vrees gewoon dat het ding dan te traag wordt of wellicht niet eens van de grond komt...

het echte probleem is natuurlijk gewoon dat je met zo'n ding vaak na tien minuten de accu al moet verwisselen terweil ik echtenlijk wel als eis heb dat als ik er eentje koop ik daar minimaal een uur mee wil kunnen vliegen/filmen.

Door Tweakers user Silent7, zondag 15 mei 2016 22:50

Mooi werk!

Een uur vliegen? Wow das een heel andere league lijkt me.

Door Tweakers user Mielmania, maandag 16 mei 2016 10:10

Een uur vliegen is wat met veel kunst en vliegwerk (blijft leuk) de maximale tijd voor een quad.
Daarvoor moet je een minimalistisch zelfbouw frame hebben en een zelfbouw 18650 accupack. Maar dat vergt veel geld en veel geduld. Ik zou met deze setup en Blackmagic 3000 batterijen (grootste model wat er in past) ongeveer 15 min. moeten kunnen vliegen.

Door Tweakers user Schlumpie, maandag 16 mei 2016 15:39

Een uur vliegen is op zich een onmogelijke eis. Als ik 20 minuten haal met mijn quad heb ik an een gevoel van 'wow, dat was lang', waarna ik na een lipowissel nog een keer 20 minuten haal. :)

Oh en wat betreft de rare kleuren, dit zou kunnen komen door het gebrek aan een infraroodfilter. Hoe ziet het beeld 's nachts er uit?

[Reactie gewijzigd op maandag 16 mei 2016 15:40]


Door Tweakers user FlowinG, dinsdag 17 mei 2016 12:54

Wat is ongeveer het bereik van zo'n zender? Aangezien hij op nogal hoge frequentie (5,8 Ghz) zit...

Door Tweakers user Mr.Jingles, dinsdag 17 mei 2016 16:25

Wat je misschien nog kan overwegen is een wide angel lens wat je met een clipje op de camera kan zetten. O.a. verkrijgbaar bij de action, en anders DealExtreme.

Door Tweakers user Mielmania, dinsdag 17 mei 2016 18:09

Ja volgens de verkoper 6km maar van een van die gasten uit die whatsapp groep begrijp ik in praktijk 1 km open veld.

Goeie tips, ik zal eens savonds met de camera kijken en ook bij de Action, bedankt!

Door Tweakers user renevdeertwegh, woensdag 18 mei 2016 12:59

Ik ben erg benieuwd naar je inflight video. Voor 60 euro wil ik dit ook wel eens gaan uitproberen op mijn zelfbouwquadje. Ik volg je!

Door Tweakers user Eggybert, donderdag 19 mei 2016 20:42

Mielmania schreef op dinsdag 17 mei 2016 @ 18:09:
Ja volgens de verkoper 6km maar van een van die gasten uit die whatsapp groep begrijp ik in praktijk 1 km open veld.
Dat is wel weinig voor 600mw 5.8ghz.
Ik haal met een vliegtuig met 200mw al ruim 1.5km (rc zender haalt niet verder)

Goede antennes is alles voor fpv.
Zelfs met de legale 25mw zenders is meer dan een 1 km goed te halen .

Door Tweakers user renevdeertwegh, woensdag 1 juni 2016 13:08

Ik heb de set inmiddels ook besteld en ontvangen van AliXpress. Wordt jouw zender (ts832) ook zo warm? Zowel met een 3s als met een 2s accu heb ik dit ''probleem''.

Reageren is niet meer mogelijk