ITX ombouw

Door Mielmania op maandag 14 maart 2016 22:59 - Reacties (9)
Categorie: -, Views: 3.649

Zoals in dit blogbericht al aangegeven stond, wilde ik overstappen op een ITX systeem.

Het plan was eerst om bij de aanschaf van een nieuwe pc compleet over te stappen op het ITX formaat. Echter werd dit elke keer uitgesteld omdat een hele nieuwe pc kopen een prijzige uitgave is.
Onderstaande is mijn 9,5 jaar oude systeem wat met wat updates (GPU, SSD) eigenlijk prima aan mijn minimale eisen voldeed.
#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core 2 Duo E6600 Boxed§ 0,-§ 0,-
1Asus P5W DH Deluxe§ 0,-§ 0,-
1Sapphire Radeon HD 6570 2GB DDR3§ 0,-§ 0,-
1Lian Li PC-7 plus Zilver§ 0,-§ 0,-
1Logitech K750 Wireless Solar Keyboard qwerty§ 0,-§ 0,-
1Logitech G5 Laser Mouse§ 0,-§ 0,-
1Antec Neopower 550§ 62,-§ 62,-
1Samsung 840 EVO 120GB§ 139,95§ 139,95
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal§ 201,95

Maar toen begon de PC ineens slecht aan te gaan. Eenmaal aan, geen probleem, maar soms drukte ik de aanknop in, en starten hij 10 minuten later op.... Ik had alles nagemeten maar het leek niet aan de voeding te liggen. Zal wel het moederbord zijn dacht ik, dus ik ging opzoek naar een goedkope vervanging voor S775. Bij toeval bood een medetweaker een ITX formaat S775 board aan en de tweaker ging ook in de buurt naar school. Top! Dat bord opgehaald en geprobeerd aan de praat te krijgen, maar ook die gaf geen POST. Getver misschien was het dan toch de voeding?!

Ik bedacht me ineens dat ik nog wel een hele oude 250 watt voeding in de schuur had liggen. Alles losgekoppeld van mijn systeem en die er aan gehangen. Dit was ook weer niet zonder uitzoekwerk, want bij te weinig wattage kan je dingen stuk maken. Gelukkig zijn er, zo kwam ik achter, hele handige berekentools voor minimale wattage. Ook had de voeding maar een 20 pins aansluiting en mijn moederboard 24 pins, maar dat bleek prima te kunnen.

http://i.imgur.com/V19rsFMl.jpg
(Niet mijn plaatje maar van internet)

En jawel de bekende piep. OK het geld uitgeven moest beginnen, want ik wilde wel een nieuwe voeding. De Antec had het na 9,5 jaar trouwe dienst opgegeven. Wat mij betreft gewoon een top product dus. Heel toevallig maakte MUX toevallig over deze voeding dit filmpje.

Ik wilde wel een hoge rendementsvoeding, dus het ging een gold label worden. Met het invullen van mijn "toekomstige" systeem met wat marge in de calculator kwam ik rond de 400 watt uit. Uiteindelijk kwam ik op de volgende voeding uit:

pricewatch: be quiet! Straight Power 10 400W

Ding erin en toen was het weer gaan! Echter ben je tweaker of niet, en het ITX bord zat mij aan te kijken. Want in principe had ik de materialen in huis om over te stappen op ITX op 1 ding na: de case! Daarbij ontstond gelijk de keuze om gefaseerd over te stappen op ITX. De nieuwe voeding en case eerst en dan de overige onderdelen.

Ik geniet enorm van onwijs lang (uit)zoeken naar de beste keuze met zo veel mogelijk afwegingen. Zoals Ikea ook zegt: "Aandacht maakt alles mooier". Dus een nieuwe ITX kast uitzoeken is dan ook een gigantisch feest.

Ik had al snel twee harde eisen voor ogen: een strak uiterlijk en het moest in een Kallax/Expedit vak passen. Dit ivm mijn bureau die aan zo'n eenheid vast zit. De afmetingen van zo'n kast is 33 cm x 33 cm x 39 cm. Een goede mal om al veel ontwerpen uit te sluiten. Na alle ITX kasten in de pricewatch van Tweakers en Hardware.info uitgeplozen te hebben kwam ik uit op de volgende kastjes:

pricewatch: Sharkoon Shark Zone C10
pricewatch: Cooler Master Elite 110
pricewatch: BitFenix Phenom Mini-ITX Zwart
pricewatch: Thermaltake Suppressor F1

En na wat nachtjes slapen vond ik de Thermaltake Suppressor F1 eigenlijk het mooist. De F1 is eigenlijk een Core V1 met vierkante knopjes en een andere voorkant. Over de F1 is een stuk minder te vinden dan over de V1. De reviewkoning Foritain sprak hier over een mogelijke review, maar die bleef helaas uit. Ook is er zelfs een filmpje van een Russische dame die de kast reviewd. Hoewel dit als concept fantastisch klinkt is het resultaat wat minder. En op overlock.net ook nog een giga thread met relevante info.

Om deze toch al lange blog niet gigantisch lang te maken splits ik de review van de kast zelf uit en zal die hier te vinden zijn. Spoileralert: Kast heeft even veel voor- als nadelen, dus ben gemixt enthousiast over deze kast.

De ruimtewinst mag duidelijk zijn.
http://i.imgur.com/IFH1vnLl.jpg


Deel van onderdelen gaat over.
http://i.imgur.com/5mqnWCrl.jpg

En moet hier op komen.
http://i.imgur.com/Cs5oNwXl.jpg

De "organen" bij elkaar.
http://i.imgur.com/F64cCZkl.jpg?1

Zo ziet trouwens 9,5 jaar aan ranzigheid er uit (wat mij nog mee valt)
http://i.imgur.com/KKXGJd2l.jpg
http://i.imgur.com/bgGJJYfl.jpg

En zo naar een oppoetsbeurt:
http://i.imgur.com/myPMaqKl.jpg
http://i.imgur.com/zeZb3rfl.jpg

En toen was het weer eens tijd voor een "als het makkelijk ging was het saai moment". ;(
http://i.imgur.com/ACVtJFdl.jpg

Want het bracket drukt namelijk op de electronica componenten. Zoveel jaar geleden was de techniek waarschijnlijk nog niet zover dat alle onderdelen op de bovenkant konden. Helaas kon ik mijn bracket hierdoor niet plaatsen. Aangezien de koeler op het moederbord geplaatst ging worden, leek me het bracket minder van belang dan wanneer de koeler hier aan zou komen te hangen. Na wat nadenken heb ik de trouwe Proxxon maar weer uit de kast getrokken en was het tijd voor het betere doe-het-zelf werk:

http://i.imgur.com/tsUnbFZl.jpg

Plastic frut kreeg ik ook niet meer van het slijpschijfje af.
http://i.imgur.com/j3QLqmSl.jpg

En omdat het nog steeds niet paste.
http://i.imgur.com/5JpJlJBl.jpg

Gaf een ranzige zooi, maar de ringetjes waren kleiner!
http://i.imgur.com/x3l2Rxkl.jpg

Ha!
http://i.imgur.com/ieIv1Ugl.jpg
http://i.imgur.com/YDd7PbZl.jpg

En het resultaat (en ja dat mag gerust geil genoemd worden).
http://i.imgur.com/JKBJFhxl.jpg

Als eerste de voeding erin.
http://i.imgur.com/YYd9CiNl.jpg

Dan de SSD erin (als je denk hť wat staat die scheef, lees ook mijn review).
http://i.imgur.com/X3m90Wfl.jpg

Bordje erin en kabels aansluiten.
http://i.imgur.com/yqALR58l.jpg

Backplate besloot niet lekker mee te werken door de schroefjes van de DVI stekker er niet lekker doorheen te willen laten. na de klusronde had ik geen zin in een mooie optie. Dus gewoon de tang gepakt en lekker wat ruimte geknipt.
http://i.imgur.com/38Ht9kel.jpg

Beetje creatief kabels wegfrutten.
http://i.imgur.com/uCXgw51l.jpg

Koeler erop.
http://i.imgur.com/PXbnn3Ol.jpg

Ziet er redelijk "clean" uit, jammer van de window die de kabels laat zien.
http://i.imgur.com/6XQog04l.jpg

En het beestje zoals ik hem voor ogen had, ben erg tevreden over de looks.
http://i.imgur.com/FhOnFuql.jpg

En toen was het moment van de waarheid aangebroken. Van de verkoper had ik wel begrepen dat ik het initiŽle aansluiten met een VGA -> DVI verloop moest doen, omdat hij in eerste instantie niet direct DVI ondersteunde. Gelukkig bewaar ik veels te veel, dus dit had ik nog liggen. "Wie wat bewaard heeft wat" is het credo waar mijn wederhelft ook redelijk flauw van wordt. :)
http://i.imgur.com/g3Y5OnOl.jpg

En voilŠ het beestje doet het weer, in een veel kleinere behuizing!
http://i.imgur.com/qCN07ral.jpg

Een hoop geleerd, en ook wat vertrouwen gekregen in mijn eigen computer inbouw kunsten. Ik had eigenlijk verwacht dat het spul al halverwege overleden zou zijn vanwege statische schokken/onhandig mee omgaan, etc etc. Het bakje maakt nog wel ongelooflijk veel herrie en er zijn geen bios instellingen voor de 4 pins CPU koeler en Speedfan werkt ook niet. Als iemand hier nog tips over heeft hoor ik het graag. De bijbehorende review komt er binnenkort aan, dan worden alle verwijzingen klikbaar. Voor vragen en/of opmerkingen staan de comments open!

Volgende: Kofferslot "hacken" 04-'16 Kofferslot "hacken"
Volgende: Zelf een bed bouwen 02-'16 Zelf een bed bouwen

Reacties


Door Tweakers user jort s lijzenga, maandag 14 maart 2016 23:20

Leuke blog!

Ik ben zelf ook van plan nog eens een keer iets met itx te doen. Maar dan zelf een case ontwerpen en die met de lasersnijder van school uit te laseren. Een htpc of een nas ofzo. Sorry ik heb geen tip voor die bios dingen.

Met vriendelijke groetjes,

Jort Lijzenga

Door Tweakers user Foritain, maandag 14 maart 2016 23:51

Leuk om te zien :D Die review, tja, mijn excuses, ik hoop er nog wel op :)

En inderdaad wat teleurgesteld in die review.ru, het klonk leuker op papier.....

Door Tweakers user Xudonax, dinsdag 15 maart 2016 09:17

Als je het trouwens leuk vind om wat te spelen met CPU's dan heb ik hier nog enkele Xeon CPU's liggen op socket 771 welke met een simpele mod (sticker op de CPU pinnen, kleine aanpassing aan de plastic socket) zouden moeten werken. Die dingen liggen hier niets te doen, en het zijn AFAIK allemaal quad cores :) Stuur me even een DM als je interesse hebt, je mag ze gratis hebben als je wilt :)

Door Tweakers user RoadRunner84, dinsdag 15 maart 2016 09:38

Had je die DVI schroefjes er niet gewoon uit kunnen draaien en na istallatie terug kunnen schroeven? Had je mutilatie van je afdekplaat gescheeld.
Wellicht de kabels met wat tiewraps in het gareel drukken, dan kan het nog iets cleaner.

Door Tweakers user Kaalus, dinsdag 15 maart 2016 11:04

Ha, bekend bord! :D Leuke bak geworden zo :)
En inderdaad, de DVI schroeven moeten eruit om het IO shield te plaatsen, extreem kansloos ontwerp.
De componenten aan de achterzijde zitten er om alle functies te voorzien, en als je kijkt naar de voorkant snap je dat het daar niet meer paste.

@ Xudonax: 771 Xeon's gaan niet werken op dit bord. Het is een Q965 chipset welke dat niet ondersteund. Tevens is daardoor de FSB te laag, de meeste Xeon's draaien op 1333 terwijl de chipset van het bord maar tot 1066 gaat helaas. Enige wat mogelijk kan zijn is een Q6600 of afgeleiden, maar of je daar blij van wordt met de enigszins beperkte VRM's....

Door Tweakers user Mielmania, dinsdag 15 maart 2016 11:18

Iedereen bedankt weer voor de leuke reacties!
jort s lijzenga schreef op maandag 14 maart 2016 @ 23:20:
....zelf een case ontwerpen en die met de lasersnijder van school uit te laseren. Een htpc of een nas ofzo.
Ja gaaf! Heb ik ook wel eens naar gekeken, maar aangezien dat weer een nieuw project opstarten is, heb ik dat maar niet gedaan ;)
Foritain schreef op maandag 14 maart 2016 @ 23:51:
Leuk om te zien :D Die review, tja, mijn excuses, ik hoop er nog wel op :)

En inderdaad wat teleurgesteld in die review.ru, het klonk leuker op papier.....
Haha ik hoopte al dat je het zou zien! En gelukkig ben ik niet de enige die bij een Russische vrouw iets in bikini verwacht :P
Xudonax schreef op dinsdag 15 maart 2016 @ 09:17:
Als je het trouwens leuk vind om wat te spelen met CPU's dan heb ik hier nog enkele Xeon CPU's liggen op socket 771
Heel tof aangeboden, maar zie de reactie van Kaalus, en gezien mijn projectenlijst is dit NIET verstandig om op dit toffe aanbod in te gaan.
RoadRunner84 schreef op dinsdag 15 maart 2016 @ 09:38:
Had je die DVI schroefjes er niet gewoon uit kunnen draaien? Wellicht de kabels met wat tiewraps in het gareel drukken, dan kan het nog iets cleaner.
Klopt, ik was het zat, en had een zwak moment. Die kabels ga ik inderdaad nog iets omlaag brengen met tie-wraps.
Kaalus schreef op dinsdag 15 maart 2016 @ 11:04:
Ha, bekend bord! :D Leuke bak geworden zo :)
En inderdaad, de DVI schroeven moeten eruit om het IO shield te plaatsen, extreem kansloos ontwerp.
Kijk de andere tweaker die vernoemd wordt heeft het ook al gelezen! Klein forum is het toch eigenlijk!

Door Tweakers user Bart_GR, vrijdag 18 maart 2016 13:58

Heeft je CPU koeler een 3 of 4 pin aansluiting? Is aansluiten op een weerstandje (zoals zo iets--> http://nl.aliexpress.com/...2114.48010208.4.71.tQIIKI ) of fan controller geen optie?

Door Tweakers user JW1, woensdag 23 maart 2016 23:21

Mooi compact systeem zo.
Wat je zou kunnen proberen tegen fanlawaai is zo'n potmeter van Zalman (de fanmate 2 om toch iets uit die tijd te nemen). Anders wellicht een 7V mod op een Molex connector.

@Xudonax
Ik heb nog een Asus P5Q bordje met een P45 chipset. Mag ik 1 van je Xeons hebben om het uit te proberen?

Door Tweakers user Mielmania, zaterdag 9 april 2016 15:08

Duurde even maar de review is inmiddels ook af. Hier klikken. :)

Reageren is niet meer mogelijk