Zelf een bed bouwen

Door Mielmania op vrijdag 26 februari 2016 12:51 - Reacties (23)
Categorie: -, Views: 12.376

Zoals eerder beschreven mag ik graag een potje knutselen/hobbyen. Hierbij het verslag van mijn bedbouw avontuur. Ook leuk voor het mogelijke nageslacht hoe paps en mams hun liefdesnestje gerealiseerd kregen. Het internet vergeet namelijk nooit wat.

In oktober 2014 ben ik gaan samenwonen en tot dan had ik een erg goed 140x200 bed. Nasa traagschuim matras, HŁlsta bed met dito lattenbodem. Edit Foto's teruggevonden van mijn oude bed, zie hieronder. Perfect voor de wekelijkse logeerpartij van mijn vriendin. Maar als je elke nacht met elkaar doorbrengt ben je toch opzoek naar wat meer luxe. Mijn vriendin dacht er ook zo over en gaf gelijk haar wens aan van een 180x200 bed. Het vrouwtje is 165 cm en slank, dus een meer dan terechte eis. De zoektocht naar een bed begon want ik wil niet beknibbelen op mijn nachtrust, maar veel betalen voor een bed (waarvan je nog maar moet meemaken of het lekker ligt) daar had ik geen zin in.

http://i.imgur.com/JARJ1uum.jpg

Matras
Zelf heb ik goede ervaringen met nasa traagschuim (heeft een hoop andere namen) maar helaas is niet elk traagschuim matras hetzelfde. Bij mijn ouders had ik een nasa matras Voyager van de kwantum (toen beste uit de test van consumentenbond) en die sliep zalig. Mijn studententijd bed van 140X200 had een matras van een onlineboer (sliep ook erg goed) maar die lag bijvoorbeeld al weer heel anders.
De internet boer opgebeld of dat type nog werd geleverd maar dan in 180x200. Helaas, allang niet meer.

Bij het rondkijken kwam ik er wel achter dat een matras van 180x200 significant duurder was dan bijvoorbeeld 2x 90x200. Logisch ivm lastigheid van transport enzo, maar verschillen van 100 euro of meer maakt het besluit al makkelijk: het zouden losse matrassen worden. Dan maar een geultje, niks wat een "liefdesbrug" niet kan oplossen. De Voyager matrassen bleken bij de Kwantum nog steeds te koop (weliswaar EOL) en die hebben we gekocht. Ook die slapen weer anders (iets minder) dan de oude, dus misschien in die toekomst investeren in iets beters.

Bed
Tja en toen het bed. Ook hier licht problematisch, want 180x200 is dus niet de gangbare 2 persoons maat. Ikea bood weinig leuke en/of betaalbare opties, en mijn vriendin gaf aan ikea moe te zijn. Hier kon ik mij wel in vinden, niemand wil een Tyler Durden situatie in zijn huis.
Nog verder wat op marktplaats gekeken, maar ook daar was het of erg duur, gammel of aan de andere kant van het land. Ik had al wel eens met de gedachte gespeeld om zelf een bed te bouwen (me pa heeft het ook een keer gedaan) dus fuck it, nu of nooit.

Na verscheidene "bedbouwideeŽn" opgedaan te hebben op het internet, van Instructables, tot aan sites met onzinnige bouwtekeningen van 30$, had ik wel een idee wat het wel en niet moest zijn. Mocht ik trouwens nog eens geld overhebben in een nieuwbouwhuis, dan wordt het zoiets:

http://i.imgur.com/0M4P6ajm.jpg

De eisenlijst:
  • Stevige en betaalbare materialen.
  • De lattenbodem moet "zweven" maw een beetje speling hebben binnen het bed, anders gaat het snel kraken.
  • De ballastpunten van het bed, moeten dragend zijn en niet hangend. Maw, de steunbalken moeten zelf ondersteunt worden, en niet vastgeschroefd zijn in een steun onderdeel (wordt zo duidelijker).
  • Geen hoog bedframerand zodat je met je knie er tegenaan beukt
  • Hoogte genoeg onder het bed zodat je makkelijk rolbakken en zooi er onder kan leggen.
Stevig en betaalbaar materiaal
Een ritje naar de Gamma bood al goede inzichten in welke materialen stevig en betaalbaar waren. Het zou een MDF ombouw worden met een geschaafd vuren draagconstructie van balken van 44x69mm. Die maat omdat ik het er stevig uit vond zien. Het woord "Timmerhout" was ook zeker iets wat ik hem meegenomen in mijn besluitvorming, want er zou in dit bed nogal wat af ge...... slapen worden. Ook wilde ik geschaafd hout, want splinters in je bed wil niemand. Prijsbewuste consument als ik ben, werden de balken (210cmx69mmx44mm) gehaald bij de Praxis en het MDF (244cmx122cmx15mm) bij de Gamma. Dat was toen het goedkoopst, zal nu vast anders zijn.

Lattenbodem
Een lattenbodem zelf maken ging me te ver, dus die wel bij onze grote Zweedse vriend gehaald. Het werd 2 keer een LŲnset bodem. Ik heb gelet op de latjes hoeveelheid, want met veel dunne latjes (28), bied de lattenbodem ook nog mogelijkheid om (later) een pocketvering matras aan te schaffen.

Bouwen
Omdat ik nu de dikte van de lattenbodem en materialen wist, kon ik het ontwerp voor het bed maken. Ik ben helaas niet echt technisch en/of precies, dus een goede bouwtekening was vast handig geweest, maar ik heb het meer gedaan op gevoel.

Met de volgende maten kon ik nu rekening houden:
Hoogte opening onderkant zodat troep er in kan 20 cm
Dikte vurenhouten balken 7 cm.
Diepte lattenbodem: 7 cm
Diepte lattenbodem tot aan bedrand ongeveer 3 cm

Maw 20+7+7+3+beetje = 40 cm en dat gaat precies 3 keer in de MDF plaat! En aangezien het bed toch met de kop ze kant tegen de muur komt, dikke vette prima. De boel voor een deel al op maat laten zagen bij de Gamma, anders paste het ook niet in mijn Daihatsu Cuore.

Opbouwen van de lattenbodems:
http://i.imgur.com/nFKmR5Mm.jpg
http://i.imgur.com/paWoqtYm.jpg

Mijn vriendin genoot intens van de puinhoop die ontstond:
http://i.imgur.com/k71HoQdm.jpg

Toen was het frame aan de beurt (even grotere afbeelding voor duidelijkheid):
http://i.imgur.com/n9iacC5l.jpg
Je ziet hier duidelijk dat ik 5 latten gebruikt heb, en die heb ik met 13 cm lange houtschroeven aan elkaar bevestigd; 2 per balk uiteinde. Ook is te zien dat de buitenste balk uit 1 stuk bestaat.

http://i.imgur.com/gm2MmSXl.jpg

Helaas moest er toen al weer geslapen worden en dit liefst wel op een bed. Toen de boel voorlopig zo neergelegd:

http://i.imgur.com/Akeh28Zl.jpg

http://i.imgur.com/DtnVSYMl.jpg

De week erop kon ik zorgen dat we ook de hoogte in gingen.
http://i.imgur.com/LVSeEAbl.jpg

En zoals eerder beschreven, er voor gezorgd dat de boel "dragend" is, zodat beide balken ondersteunt worden. Het laminaat plankje was om er voor te zorgen dat de boel op zijn plek bleef. Dit totdat de MDF ombouw deze taak over zou nemen.
http://i.imgur.com/5nFAnoNl.jpg

De zijplaten erop! Ik wilde graag een "ronde" afloop omdat het oog ook wat wil. Die heb ik gewoon met een potlood aan een touwtje gemaakt. De boel toen met een decoupeerzaag uitgezaagd en vlakgeschuurd.

http://i.imgur.com/GEIb3wUl.jpg

En zo begint het al een heus bed te worden. De rode omcirkeling is geen omcirkeling, maar het stofzuigersnoer wat toevallig zo ligt.
http://i.imgur.com/b82Y9ltl.jpg

Hier zit het achter/voor paneel er ook op (en zijn de laminaatplankjes inmiddels overbodig).
http://i.imgur.com/lzBzXfol.jpg

En het eindresultaat!
http://i.imgur.com/Ehz67OZl.jpg

Het idee was nog om er een kleurtje op te doen, maar alles naar buiten krijgen, mogelijk uit elkaar en de stank wegen niet op tegen de meerwaarde. Persoonlijk ben ik erg tevreden over het bed, in functie als in vorm.

Kostenplaatje:
2 x Voyager 90x200 matras Š 100 euro = 200,-
2 x LŲnset lattenbodem Š 40 euro = 80,-
1 x MDF plaat 19,-
2 x Vurenhout geschaafd Š 12 euro = 24,-
1x Schroeven (grote voor frame en kleine voor mdf) 8,-
Totaal: 331,-

Voor een complete oplossing lang niet gek.

Vragen en/of opmerkingen zijn welkom en ik zal proberen alles te beantwoorden.

Volgende: ITX ombouw 03-'16 ITX ombouw
Volgende: Digitale schuifmaat repareren 02-'16 Digitale schuifmaat repareren

Reacties


Door Tweakers user synoniem, vrijdag 26 februari 2016 15:28

Mooi geworden!

Ik heb ook mijn eigen bed ontworpen maar de uitvoering aan een meer kundig persoon overgelaten. En ik vraag me af of die midden dwarsbalk niet verzwaard of gesteund zou moeten worden. Of dat je in de breedte in het midden nog een dwarsbalk plaatst. Ook omdat er verder geen kruisverband in zit.

Door Tweakers user ikbenmelle, vrijdag 26 februari 2016 15:33

Leuk project, mooi bed! Blank hout voelt - imho - erg prettig. Wel een open eind, zeg: hoe heeft het vannacht geslapen? :)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 26 februari 2016 15:54]


Door Tweakers user Mielmania, vrijdag 26 februari 2016 15:36

Oh sorry ja ik slaap hier dus al dik een jaar op, en nog geen klachten gehad of gekraak of gepiep :) Had de foto's al gemaakt voor een keer een blogpost, maar die blog is pas recent aangemaakt vandaar. Blank hout en het bewerken hiervan voelt inderdaad erg prettig en ruikt ook lekker!

[Reactie gewijzigd op vrijdag 26 februari 2016 15:38]


Door Tweakers user Luuk1983, vrijdag 26 februari 2016 16:38

Leuke blog! Je zegt trouwens dat 180 x 200 niet de gangbare twee-persoonsmaat is, hoezo niet? Standaard maten zijn toch gewoon 140 x 200, 160 x 200 en 180 x 200? Nagenoeg elk bed is in die maten te vinden?

Ik vind zelf overigens zo'n 'liefdesbrug' super minder prettig (om het zwak uit te drukken). Ik heb zelf gekozen voor 2 losse matrassen van 90cm omdat ik een harder matras wil hebben dan mijn vriendin, maar daarop hebben we een 180 x 200 dekmatras. Op deze manier is het toch ťťn matras, maar hebben we toch verschillende hardheden. En we hoeven niet zo'n rotding te hebben ;)

Door Tweakers user Altijdgriep, vrijdag 26 februari 2016 16:38

Begrijp ik het nou goed dat het MDF nog blank is en je niet van plan bent daar nog iets aan te doen?

Door Tweakers user mux, vrijdag 26 februari 2016 16:42

Als ik enige kritiek op de bouw zou mogen uiten: ik zou de ombouw niet van MDF gemaakt hebben, maar van vol hout. De reden hiervoor is dat MDF niet alleen zacht is, maar ook niet heel netjes te repareren. Een volhouten (grenen oid) ombouw is moeilijker te beschadigen, en wanneer het beschadigt (butsen of krassen) is het zowel minder zichtbaar als makkelijker weg te werken. Gezien de ombouw veruit de meeste kans op krassen en deuken heeft, is dat wellicht (op termijn) nog te overwegen.

Verder erg leuk om dit soort dingen op de blogs te zien; ga zo door! Hopelijk is dit niet je laatste constructieblog, want zowel je bouwkwaliteit als de documentatie zelf is uitstekend.

Door Tweakers user Kiswum, vrijdag 26 februari 2016 17:11

Mooi resultaat en wet leuk dat het een keer iets anders is dan techniek :)

Door Tweakers user Mielmania, vrijdag 26 februari 2016 17:58

Iedereen bedankt voor de leuke reacties!
Luuk1983 schreef op vrijdag 26 februari 2016 @ 16:38:
Leuke blog! Je zegt trouwens dat 180 x 200 niet de gangbare twee-persoonsmaat is, hoezo niet?
Heb je gelijk in hoor, maar bepaalde ikea bedden gingen maar tot 160x200 en op marktplaats is er in 160x200 ook meer te vinden, dus zeker een standaard, maar minder aanbod.
Luuk1983 schreef op vrijdag 26 februari 2016 @ 16:38:
Ik vind zelf overigens zo'n 'liefdesbrug' super minder prettig (om het zwak uit te drukken).
Klopt, die is na een half jaar ook bij ons onderin de kast beland. We hebben nu niks, en dat werkt eigenlijk ook prima. Door de inklemming kan je gewoon op de geul gaan liggen zonder dat de matrassen uit elkaar schuiven.
Altijdgriep schreef op vrijdag 26 februari 2016 @ 16:38:
Begrijp ik het nou goed dat het MDF nog blank is en je niet van plan bent daar nog iets aan te doen?
Uhh ja :9
mux schreef op vrijdag 26 februari 2016 @ 16:42:
Als ik enige kritiek op de bouw zou mogen uiten: ik zou de ombouw niet van MDF gemaakt hebben, maar van vol hout.
Eens! Mooi hout is sowieso vele malen chiquer dan MDF. Maar aangezien dit een budget vriendelijke optie moest zijn en het ook de eerste bouw was, heb ik niet gelijk dure materialen gehaald.
mux schreef op vrijdag 26 februari 2016 @ 16:42:
Hopelijk is dit niet je laatste constructieblog, want zowel je bouwkwaliteit als de documentatie zelf is uitstekend.
Nee hoor, zie mijn eerste post, ik heb het voornemen om mijn projecten te documenteren en af te maken, dus hier komt zeker nog meer van. En bedankt voor het compliment!

[Reactie gewijzigd op vrijdag 26 februari 2016 17:59]


Door Tweakers user MikeOO, zaterdag 27 februari 2016 09:35

Mocht je hem wel willen schilderen.
Zo laten kan ook problemen geven. Grote kans dat het onbehandelde MDF het vocht wat je produceert gaat opnemen en je last van schimmel krijgt je je bedombouw na verloop van tijd of dat het hout gaat opzwellen als het vochtig wordt. MFD is een mooi product maar moet je wel behandelen.

Als je verf op waterbasis gebruikt dan heb je geen last van stank en is het ook zo droog.

De zaagkanten smeer ik altijd eerst in met houtlijm. Hiermee voorkom je dat je verf direct in het MDF trekt en worden deze kanten ook mooier met de afwerking. Tevens scherm het het hout beter af als er de kanten vochtig worden.

Na het schilderen aflakken met een blanke lak (paar lagen) voor extra bescherming.

Belangrijkste is om niet teveel verf in 1x te willen gebruiken en elke laag goed laten drogen en na elke laag even licht opschuren en weer ontvetten.

Met een schuimroller krijg je dan een superstrak resultaat.

Verder mooi resultaat en en leuke manier van schijven leest lekker weg.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 27 februari 2016 09:36]


Door Tweakers user stresstak, zaterdag 27 februari 2016 13:00

Leuke verhaal.!
Mijn bed is ook een zelfbouw en al vanaf dag 1 een twee-matrassen constructie van 180x200. Verschillende matrassen, verschillende wensen. Voeteneind wel omhoog of hoofdeind. En inderdaad, ook lattenbodems van Ikea.

Bij een onbewerkt bed is kans op vochtperikelen zeker aanwezig. Ontbijt op bed dat ontbijt in bed wordt. Van die dingen. Katten of kinderen die je thee omkukelen.

De ombouw is van multiplex in mijn geval en ervaring leert dat die ombouw op termijn toch beschadigt, al is het maar door de stofzuiger.

Door Tweakers user SeatRider, zaterdag 27 februari 2016 13:57

Leuk verhaal! Toch raar dat IKEA geen ombouw heeft voor 180x200, maar wel 2 lattenbodems van 90x200 :S

Door Tweakers user Valorian, zaterdag 27 februari 2016 15:24

Mooie post. Ik ben zelf voornemens om een bed te maken wat wat hoger ligt, zodat er IKEA-keukenkasten/laden onder kunnen. Heb een kleine slaapkamer en hoop wat meer ruimte te creeeren voor kleding zonder dat ik overgeleverd ben aan plastic boxen onder bed waar het ook nog eens stoffig wordt.

Door Tweakers user Mielmania, zaterdag 27 februari 2016 16:02

Iedereen nogmaals bedankt voor de leuke reacties, dat draagt zeker bij aan meer blogs! :)
MikeOO schreef op zaterdag 27 februari 2016 @ 09:35:
Mocht je hem wel willen schilderen.
Zo laten kan....
Bedankt voor de goede tips!
stresstak schreef op zaterdag 27 februari 2016 @ 13:00:
Ontbijt op bed dat ontbijt in bed wordt. Van die dingen. Katten of kinderen die je thee omkukelen.

De ombouw is van multiplex in mijn geval en ervaring leert dat die ombouw op termijn toch beschadigt, al is het maar door de stofzuiger.
Haha kan me hier inderdaad veel bij voorstellen, ja mocht er nog een keer een 2.0 komen dan zou ik ook voor mooier/harder hout gaan waardoor dit minder meespeelt.
SeatRider schreef op zaterdag 27 februari 2016 @ 13:57:
Leuk verhaal! Toch raar dat IKEA geen ombouw heeft voor 180x200, maar wel 2 lattenbodems van 90x200 :S
Nou hebben ze wel, maar niet elke bed wat ze aanbieden, heeft de optie voor 180x200. Zoals in de links te zien is zijn er wel ombouwen, maar of heel duur of net niet.
Valorian schreef op zaterdag 27 februari 2016 @ 15:24:
Ik ben zelf voornemens om een bed te maken wat wat hoger ligt, zodat er IKEA-keukenkasten/laden onder kunnen.
Zeker doen, dat scheelt echt enorm, want het wordt nu bij ons onder het bed inderdaad erg stoffig. Hou er rekening mee dat je in je constructie ruimte overlaat tussen de kasten/laden en de lattenbodem zodat het vocht goed weg kan. Ook wil je dat die lades/kasten iets naar binnen staan ivm met je slaperige hoofd er met je hakken tegenaan knallen. Ik heb hier naar gekeken, maar vond de extra uitdaging hiervan teveel voor de eerste keer.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 27 februari 2016 16:03]


Door Tweakers user Niels.68, zondag 28 februari 2016 11:07

SeatRider schreef op zaterdag 27 februari 2016 @ 13:57:
Leuk verhaal! Toch raar dat IKEA geen ombouw heeft voor 180x200, maar wel 2 lattenbodems van 90x200 :S
Omdat er 1 persoons bedden van 90x200 zijn misschien 8)7

Je kunt er zelfs 3 lattenbodems van 90x200 kopen, maar ze hebben geen ombouw van 270x90. Of 4, of 5.........

Door Tweakers user M.l., maandag 29 februari 2016 00:42

Voor 331 klaar, dat is erg mooi.

Onlangs betrokken geweest bij de investering van een nieuw 2-persoonsbed. Voor de ene moest het bed wat langer (220 cm) en voor de andere moest het vanwege rugklachten wel goede matrassen en topmatras zijn. Het is een boxspring-bed en er zit erg lang garantie op. Maar de prijs...


Wat je ook nog kan doen voor het verven is om het in 2 of drie keer te doen.

Als je die drie zijplanken apart verft dan krijg je ook geen randje tussen de planken waar de verf barst.

Je hebt eigenlijk maar 1 lat nodig die je even tijdelijk aan de zijkant schroeft terwijl je de geverfde plank laat drogen. Kijk je maar 1 dag tegenaan en dan de andere kant nog. Eventueel kun je het plankje nog in korten en dan nog aan de achterkant gebruiken.

Wat ik zelf nog een keer zou doen is twee planken van 90*200 onder de lattenbodems leggen. Scheelt je echt een megaberg stof onder je bed (het zal zich ophopen op de plank, maar dat hoef je niet zo vaak schoon te maken en is ook zo weer schoon).

Puik werk, resultaat mag er zeker wezen 👍.

Door Tweakers user Qwerty-273, maandag 29 februari 2016 11:10

Stomme vraag, maar hoe zit het met stof onder het bed, en stofzuigen?
Is dat wel makkelijk bereikbaar met deze opzet?

Door Tweakers user Kaasplank, maandag 29 februari 2016 12:31

Ik heb een aantal Jaren terug een bedombouw uit 2 multiplex platen gemaakt. 2x 18mm op elkaar verlijmd. Was toen ook vrij goedkoop :)

Door Tweakers user Niels.68, maandag 29 februari 2016 19:09

M.l. schreef op maandag 29 februari 2016 @ 00:42:


Wat ik zelf nog een keer zou doen is twee planken van 90*200 onder de lattenbodems leggen. Scheelt je echt een megaberg stof onder je bed (het zal zich ophopen op de plank, maar dat hoef je niet zo vaak schoon te maken en is ook zo weer schoon).
Komt dat de ventilatie van het matras wel ten goede? Praktisch is het zeker alleen denk ik dat het niet goed is hoor het matras anders zouden de beddenfabrikanten dit m.i. allang hebben gedaan (of jij hebt het wiel uitgevonden?).

Door Tweakers user M.l., dinsdag 1 maart 2016 06:44

Niels.68 schreef op maandag 29 februari 2016 @ 19:09:
[...]


Komt dat de ventilatie van het matras wel ten goede? Praktisch is het zeker alleen denk ik dat het niet goed is hoor het matras anders zouden de beddenfabrikanten dit m.i. allang hebben gedaan (of jij hebt het wiel uitgevonden?).
Eigenlijk helemaal niet aan gedacht. Goed dat ik de plannen om de poten onder mijn bed uit te halen en er een kast onder te bouwen nog niet heb uitgevoerd. Ik denk wel dat als je er een paar flinke gaten in maakt dat dit afdoende moet zijn. Natuurlijk valt hier wel wat stof door maar dat zal niet zo veel zijn.

edit: Heb nog even gezocht naar luchtdoorlatende stoffen en dat zou eventueel ook gebruikt kunnen worden en het is niet duur.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 1 maart 2016 06:48]


Door Tweakers user i-chat, dinsdag 1 maart 2016 09:54

synoniem schreef op vrijdag 26 februari 2016 @ 15:28:
Mooi geworden!

Ik heb ook mijn eigen bed ontworpen maar de uitvoering aan een meer kundig persoon overgelaten. En ik vraag me af of die midden dwarsbalk niet verzwaard of gesteund zou moeten worden. Of dat je in de breedte in het midden nog een dwarsbalk plaatst. Ook omdat er verder geen kruisverband in zit.
ik zou zeggen van wel ik heb wat ervaring met het bouwen van dit soort bedden, zowel latten als boxsprings en na verloop van tijd gaat er vocht in dat hout trekken en gaat het krom staan / uitzakken. beste wat je dan kunt doen naar mijn idee is - halverwege de lenge een balk in het verband overdwars leggen waardoor je geen kans op torderen hebt, en dan een standaard gamma tafelpoot naar de grond met boutjes die door en door gaan, en behalve het verstekzagen (dat moet je kunnen), ben je hooguit een kwartiertje en een tientje extra kwijt.

Door Tweakers user Niels.68, woensdag 2 maart 2016 20:22

i-chat schreef op dinsdag 01 maart 2016 @ 09:54:
[...]
ik zou zeggen van wel ik heb wat ervaring met het bouwen van dit soort bedden, zowel latten als boxsprings en na verloop van tijd gaat er vocht in dat hout trekken en gaat het krom staan / uitzakken. beste wat je dan kunt doen naar mijn idee is - halverwege de lenge een balk in het verband overdwars leggen waardoor je geen kans op torderen hebt, en dan een standaard gamma tafelpoot naar de grond met boutjes die door en door gaan, en behalve het verstekzagen (dat moet je kunnen), ben je hooguit een kwartiertje en een tientje extra kwijt.
Ik heb 'm nu zeker 5 keer gelezen, maar ik snap totaal niet wat je bedoelt.....

Door Tweakers user 4Br0k3n3rr0r, zaterdag 5 maart 2016 12:44

Wat een leuke blog zeg. Je bent goedkoop uit en je hebt een heerlijk bed (ik ben zeker het dubbele kwijt voor mijn Ikeabed met laden... maar het is precies wat ik zocht). Het ziet er ook degelijk uit.

Ik vind trouwens ook dat je erg leuk schrijft :)

Door Tweakers user CrystalViriS, zondag 6 maart 2016 15:43

Mooi ontworpen hoor. Vind persoonlijk het blanke MDF wel wat jammer.
Spul trekt hťťťl snel krom. Ik had het MDF wat ik over had na een bouwproject in de garage gezet. En het is door het eigen gewicht en geringe vochtgehalte daar al compleet krom getrokken/doorgezakt.

Reageren is niet meer mogelijk