Digitale schuifmaat repareren

Door Mielmania op vrijdag 19 februari 2016 12:30 - Reacties (10)
Categorie: -, Views: 2.379

**Spoiler alert: ik krijg me maatje niet gefikst**

Digitale schuifmaat
Met het excuus dat ik voor mijn projecten een digitale schuifmaat nodig heb, heb ik drie jaar geleden een digitale schuifmaat gekocht. 10 euro bij de Lidl en wat een fantastisch ding!

300x zo nauwkeurig dan wat ik ooit nodig dacht te hebben, maar een beetje overkill kan nooit kwaad. Na het ding af en toe gebruikt te hebben belande hij onderop mijn gereedschapskist. Toen ik hem een tijdje terug weer eens afstofte bleek hij een breuk opgelopen te hebben in het glaasje. Stukje screenprotector erop en niks meer aan doen. Onlangs ben ik echter begonnen met herladen en dat is bij uitstek iets waar een zeer grote nauwkeurigheid gewenst is. No biggie, want deze boy heeft een schuifmaat! Maar toen gebeurde er dit:

http://i.imgur.com/BELNFKEl.jpg

Hij begint lekker op 0,00 als hij dicht is, maar begint bij willekeurige waardes ineens te verspringen. Soms een paar mm en soms een cm. Niet het type "verrassing" waar je op zit te wachten.

Google is je vriend
Online vond ik iemand met hetzelfde probleem als ik. Die gaf aan dat het te maken had met slechte contactjes die door het schuiven afgeschaafd waren. Dus eerst maar eens openmaken en schoonmaken met alcohol en wattenstaafjes.

Duidelijk geen garantie meer ;(
http://i.imgur.com/RTlGGLgl.jpg

http://i.imgur.com/gDsdyNvl.jpg

Deze contacten allemaal schoongemaakt:
http://i.imgur.com/4IiloS5l.jpg

En toen natuurlijk weer in elkaar. Helaas zelfde euvel. Ik had ook wel gezien dat het printplaatje beschadigd was, maar ik hoopte dat de initiŽle schoonmaak het probleem al zou fiksen.

http://i.imgur.com/MJ3YKoul.jpg

Volgens de blog zou een plakbandje een hoop oplossen, al zou de nauwkeurigheid hier mee wel iets achteruit gaan. We waren nu toch al aan het prutsen dus toe maar:

http://i.imgur.com/ax1rm3ml.jpg

En waarempel en waarachtig, na een paar keer aan en uit zetten begon hij minder gekke sprongen te maken. Maar nu ontstond er een nieuw probleem. De "sprongen" begonnen kleiner te worden. Zo waren de schommelingen nu op 10e van mm's. Dus bijvoorbeeld 50,04 versprong naar 50,20 en terug. Dit is helemaal onwenselijk want nu wordt het ook nog onduidelijk wanneer hij er naast zit. Dat probleem had ik met het verspringen van een cm niet. De blogger had het ook nog over reflowen met een hittepistool, maar ik vrees dat er dan weinig overblijft van de fijne electronica en in die stap had ik ook geen zin meer. Ik weet niet of de problemen zijn ontstaan door de leeftijd, de klap die hij gehad heeft waardoor ook het schermpje stuk ging, of iets anders onbekends?

Nieuwe dan maar
De zoektocht naar een nieuwe goedkope schuifmaat is ingezet. Helaas biedt de Laldi (Lidl/Aldi) op dit moment geen schuifmaat aan, dus dat wordt even zoeken. De schuifmaat van Sencys van de Praxis is wat duurder, maar daar krijg je dan wel 10 jaar garantie op. Misschien met de 20% korting die je nu kan krijgen voor 22,4 euro wel een aardige optie. Moet ik wel het bonnetje inscannen ofzo.

Mocht iemand voor een leuk project nog opzoek zijn naar een schuifmaat, voor de kosten van verzenden en een bubbeltjes envelop stuur ik hem op. Wel net als ik een blog over maken anders komt het nooit af ;)

Volgende: Zelf een bed bouwen 02-'16 Zelf een bed bouwen
Volgende: CNC desktop freesmachine pt 1 02-'16 CNC desktop freesmachine pt 1

Reacties


Door Tweakers user yousql, vrijdag 19 februari 2016 13:11

Met een analoge schuifmaat, kan je ook een tiende van een millimeter lezen. en hij blijft het altijd doen.

Het is altijd jammer dat bouwmarkten altijd ongeveer 10 keer duurder blijven dan action, lidl, aldi. Ze hebben denk ik iets te weinig last van concurrentie. Of ze weten goed in te spelen op het feit dat veel mensen denken. dat het dure spul van de bouwmarkten, kwalitatief zou zijn en langer mee gaat.

Door Tweakers user Silent7, vrijdag 19 februari 2016 13:16

check
http://www.aliexpress.com...shipping/32486179619.html
een hoop positive reacties, maar bestel er wel wat batterijtjes bij die gaan sneller met een goedkope (en kosten minder dan een euro per 10 dus rima te doen).


k heb zelf deze:
http://www.aliexpress.com...eter-150MM/487380803.html
erg tevreden mee

Door Tweakers user Schlumpie, vrijdag 19 februari 2016 13:43

Goed dat je hebt geprobeerd hebt hem te fixen voordat je hem afschreef. Helaas dit keer zonder resultaat, maar da's bijzaak ;)

Door Tweakers user Mielmania, vrijdag 19 februari 2016 13:59

@yousql, ja klopt, maar aangezien ik veel en herhaaldelijk wil meten, wil ik het snel kunnen zien, voor de incidentele had een analoge ook wel gekund. Ook is 0,01 wenselijker dan 0,1 nauwkeurigheid. En dat bouwmarkt verhaal is spot-on.

@Silent7 Dank voor de tips, voor die prijs kan je nog een nieuw bestellen ja. Heb jij ook dat hij soms gratis verzending laat zien en soms 65 dollar? blijft een wazige site dat aliexpress.

@Schlumpie ja daar wordt ik de laatste tijd zo schijtziek van, dat alles maar stuk gaat en dan weggegooid wordt. Waarom springt er niet een bedrijf in dat gat en maakt gewoon iets dat gemaakt is om niet stuk te gaan. Snap dat sommige producten aan innovatie onderhevig zijn. Maar zoiets als een broodrooster of schuifmaat heeft al 10tallen jaren de zelfde functie.


Door Tweakers user Silent7, vrijdag 19 februari 2016 14:40

alletwee gratis verzending hier (ik vink dat altijd aan)

Door Tweakers user ChojinZ, vrijdag 19 februari 2016 17:13

Toch zijn die plastic schuifmaten niet heel ideaal. Ik heb altijd het probleem dat ik ze te strak of juist te los aantrek waardoor er toch een halve millimeter verschil optreed (jaja, ik ben onhandig :o )

Voor kleine buitenmaten neem ik dan ook liever een micrometer:
http://nl.aliexpress.com/...c3-450d-b6a9-861133031e07

Door Tweakers user Mielmania, zaterdag 20 februari 2016 23:20

Kleine update, ik ben vandaag naar de karwei/praxis/gamma gegaan, en eigenlijk alleen de praxis had een digitale. Maar die is echt EXACT dezelfde als de goedkope Aliexpress optie, en tja daar kan ik er 3 van bestellen voor dezelfde prijs. Dus dat maar gedaan.

Door Tweakers user mark-k, maandag 22 februari 2016 08:08

Mielmania schreef op vrijdag 19 februari 2016 @ 13:59:
@yousql, ja klopt, maar aangezien ik veel en herhaaldelijk wil meten, wil ik het snel kunnen zien, voor de incidentele had een analoge ook wel gekund. Ook is 0,01 wenselijker dan 0,1 nauwkeurigheid. En dat bouwmarkt verhaal is spot-on.
Whahaha, sorry hoor, maar een digitale schuifmaat van een tientje kopen en dan verwachten dat die waarde ook echt op de honderdste millimeter klopt? Je mag blij zijn als hij op de tiende nauwkeurig is. Wil je een fatsoenlijke schuifmaat die het blijft doen, koop dan gewoon een analoge op 0.05 of 0.02mm nauwkeurig. Als een tiende afwijking niet uitmaakt kun je zo'n cheap ass digitaal ding nemen.

Door Tweakers user alaintje, zaterdag 27 februari 2016 12:01

Mijn oude analoge schuifmaat is gestolen op school :( .
Met een goedr analoge kun je gewoon aflezen op twee honderste hoor, 0,02mm.
Op het werk gebruiken we alleen digitale en analoge mahr schuifmaten, mag toch wel hopen dat die degelijk zijn :p .

Deze 'consumenten' schuifmaten van 50§< zijn maar tot op een tiende betrouwbaar. Maar vaak meer dan genoeg denk ik.
Meet apparatuur is gewoon heel duur door alle kalibratie die uitgevoerd moet worden.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 27 februari 2016 12:02]


Reageren is niet meer mogelijk